Mange av oss sliter i større eller mindre grad med en «hverdagsrygg: litt stiv i det vi svinger bena ut om sengen om morgenen, i det man går ut av bilen på jobben, når man reiser seg fra pulten på jobben eller det stikker til når man skal bøye seg og plukke opp noe fra gulvet.

Ikke noe å skamme seg over. Det er flere av oss enn du tror.  Presten, legen, (fysioterapeuten) politimannen og kontorrotta er like representert.

Hvordan du enn kjenner det så er en ting sikkert: det passer aldri med en dårlig rygg!

Om du kjenner deg igjen i noe av dette så fortvil ikke. Det er mange enkle ting du kan gjøre selv, og det er ikke engang sikkert det er ryggen din som er problemet.

La oss se litt på hvorfor det kniper i ryggen:

Fleksjon / bøy i ryggen:

Normal fleksjon skjer normalt sett litt i hoften, og litt i ryggen, men grunn av for mye stillesitting og lite tøying så blir vi ofte veldig stive i de musklene som krysser hofta:

setet, bakre lårmuskler(hamstrings), hoftemuskler , fremre og indre lårmuskler.

Dette gjør at når vi trenger å bøye oss, så er vi stive over hofteleddet og for mye av bevegelsen skjer i korsryggen. Dette gir mer belastning i korsryggen enn det den normalt sett opplever.

Det samme skjer i sittende: det å sitte rett opp og ned som en prest gir for mye spenning i stramme stemuskler og hamstrings, så vi aker oss litt fremover på stolen og ender opp med å sitte med en liten krumning nederst i korsryggen.

Dette høres ikke ut som et problem, bortsett fra at vi er konstruert for noe helt annet:

I evelusjons-termer, så er det fryktelig kort tid siden vi mennesker gikk på alle 4 , så strukturene i ryggen vår er fremdeles best egnet for å motstå krefter utifra en 4-fot-stående stilling: altså MOT ekstensjon(strekk). Det vi gjør når vi sitter med bøy i ryggen er stikk motsatt.

I fleksjon så har ryggen vår faktisk ikke så mye å holde igjen med, og hvis man ganger fleksjon x timer x dager x uker og år, så er det ikke vanskelig å se at korsryggsproblemer er en av de aller størset grunnene til sykefravær i den moderne verden.

 

Hva kan du gjøre for å forebygge?

2 ord:

STERK og SMIDIG

 

Hvis vi begynner med den siste først, SMIDIG.

Dette er det mest oversette og minst brukte virkemidlet for å opprettholde en god rygg, og her er det mye man kan gjøre på jobben, eller hjemme, uten utstyr.

Det å tøye de store muskelgruppene rundt hofter og lår vil gi ryggen en mye etterlengtet avlastning og gjøre at ryggen kan utføre sine oppgaver uten å måtte kompensere for dårlig bevegelighet over hoftene. 

Her er fire ulike tøye øvelser vi anbefaler at du bruker:

1. Setet / gluteus

1. Setet / gluteus

2. Bakside lår / Hamstring

2. Bakside lår / Hamstring

3. Forside lår

3. Forside lår

4. Rygg ekstensjon

4. Rygg ekstensjon

Hold alle tøyninger rundt 30 sekunder, det skal ikke gjøre vondt, men det skal kjennes at det strekker litt.

 

Hilsen Fysioterapeut, Klaus Hefte.