Nå nærmer julen seg, og for mange er dette årets største stressmoment. Vi MÅ så mye: kjøpe presanger, haste til juleavslutninger, julebord, gjøre julerent, skrive julekort, pynte, bake, og alt skal være så koselig og stemningsfullt. Men hvor mange, med hånden på hjertet, synes egentlig at dette er mest mas? Hvordan skal vi, i denne perfeksjonismen tid, klare å ta førjulstiden tilbake?

Det første du bør spørre deg selv er, hva er viktig? Må jeg virkelig skrive julekort til alle jeg kjenner? For hvem gjør jeg dette? Gamle tante Grete setter virkelig pris på et julekort med bilde av barna, men fjerne venner og kollegaer, er de like henrykte? Hvor har du lagt listen i alle julens gjøremål?

Ta med deg denne tanken nedover "to-do-listen" din; er det nødvendig med 7 slag julekaker, vaske ned huset, gå på alle juleavslutningene? Når du nå har klart å identifisere hva du skal bruke førjulstiden til, så hadde det vært fint om du virkelig klarte å kose deg litt og! Når tempoet i hverdagen er høyt, befinner ofte skuldrene seg opp under ørene, pusten er holdt og vår bevissthet er i hodet med fokus på enten hva vi skal, må eller bør gjøre. Og her kommer mitt førjulstips: stopp opp! Ta et dypt åndedrag og slipp pusten rolig ut igjen. Og nå skal du gjøre noe du kanskje ikke har gjort siden du var barn: åpne alle sansene dine! Kjenn først etter i kroppen, strammer du fremdeles i skuldrene, kjevene, setet?! Pust rolig og forsøk å slippe opp. Så, hva ser du? Hva hører du akkurat nå? Kan du lukte noe? Smake noe? Kjenne noe mot huden? Ta inn over deg hvor du befinner deg akkurat nå med alle følehornene ute!

Nå ER du, ikke bare gjør du noe. Hvordan kjennes dette?! Tenk på hvor mye i denne førjulstiden som kan nytes! Tenk deg en mandarin, for å velge noe sunt! Ta inn over deg fargen, formen, lukten, hvilke assosiasjoner du får av dette, lyden av neglen din når du begynner å skrelle den, følelsen av mandarinbåten mot leppene før den forsvinner inn i munnen og du kan bite den over og kjenne den søtsyrlige smaken. Har du kanskje fått vann i munnen av å lese dette?! Da har du fått tak på sansene dine.

Er dette produktivt? Nei. Får du gjort mer? Kanskje ikke, men ved å senke tempoet litt, velge mer bevisst hva du skal og må gjøre, ved å være mer tilstede i det du gjør akkurat nå, kan jeg love deg at du vil føle deg mer levende, og livet får litt mer valør. Kos deg med lukten av granbar, synet av glade ansikter, smaken av gløgg og følelsen av vinterkulden som biter deg i nesen.

 

Pust ut og ha en opplevelsesrik førjulstid! :)

 

Hilsen fra Karen Van der Starre - Psykomotorisk fysioterapeut

 

For deg som vil lese mer om mindfulness:

http://forskning.no/psykologi/2013/01/derfor-virker-mindfulness#.WEQLOA4C02Y.facebook