Planlegging er nøkkelen til sunne og økonomiske matvarevalg. Uten planlegging kan man ende opp med impulskjøp, dårlige matvarevalg og handle inn mat man har fra før. Under finner du 5 tips til hvordan du kan ta økonomiske matvarevalg: 

1.          1-2 handledager i uka.
Å gå i matbutikken flere ganger i løpet av en uke henger sammen med et høyere forbruk av mat. Kjøp inn alt du trenger for en hel uke på mandag, og legg eventuelt en ekstra handletur inn før helgen hvis det går tomt i skapene. Lag alltid en ukesmeny og en handleliste - Først en ukesmeny og deretter en handleliste. Hva med å sette opp en fast planleggingsdag i uka?

2.          Utnytt tilbud og medlemsfordeler.
Utnytt også tilbudsordninger og medlemsfordeler i butikkene. Last ned appen mattilbud så får du en god oversikt over butikkenes beste tilbud.

3.          Velg matvarer med kort holdbarhetsdato til lavere pris.
Matvarer med kort holdbarhetsdato er ofte vell så bra som mat med lenger holdbarhetstid. Spesielt holder meieriprodukter som ost og yoghurt seg veldig godt en god stund etter datoen har passert. Kjøtt blir også mørere jo nærmere holdbarhetsdato. Bruk sansene dine – Se, lukt og smak på maten. Husk å ikke handle matvarer utenom handlelisten bare fordi de er på tilbud – da kjøper man mest sannsynlig noe man ikke trenger.

4.         Se på kiloprisen.
Se alltid på kiloprisen når du handler i butikken. Det er lettere å sammenligne matvarer hvis du følger med på kiloprisen i stedet for stykkprisen. Selv om kiloprisen er lav, så bør man passe på at man ikke kjøper for mye mat slik at det ikke blir spist og ender opp i søpla.5.       Ha restefest.
Hver person kaster nærmere 72 kg mat hvert eneste år. Med benyttelse av restemat kan man spare miljøet, i tillegg til å komme bedre økonomisk og tidsmessig ut selv. Hva med å ta med restene fra dagens middag til morgendagens lunsj? Eller at restene fra fredagens tacomiddag blir tacosalat på lørdag? Heldigvis har matprat mange gode oppskrifter til hvordan vi kan mikse sammen restemiddager, få inspirasjon på: http://www.matprat.no/kampanjer/restemat/